Voorouders.net
Hét STARTPUNT voor stamboomonderzoek in Nederland
Nieuws Stap voor stap Help Links Zoeken Mijn voorouders

Nieuws

  • Voorouders.net houdt voor u het belangrijkste stamboomnieuws bij.

Internet Gids

Stamboomzoeker.nl

Voorouders.net

  • De Internet Gids bevat duizenden links naar genealogische websites, handig gerangschikt op categorie én provincie of gemeente.
  • Stamboomzoeker.nl is een genealogische zoekmachine waarmee u naar personen kunt zoeken in duizenden stambomen verspreid op internet.
  • Natuurlijk kunt u ook zoeken in binnen de informatie die op Voorouders.net te vinden is.

Mijn.voorouders.net

  • Op Mijn.voorouders.net kunt u GRATIS uw eigen stamboom publiceren. U kijgt dan een eigen subdomein (bv. uwnaam.voorouders.net) en houdt alle controle over uw gegevens en over wie uw stamboom mag zien.
Voorouders.net > Archieven > Boedelinventarissen Groningen online

Boedelinventarissen Groningen online

RHC Groninger Archieven heeft ongeveer 70.000 scans van boedelinventarissen online gezet. Naar schatting gaat het om bijna 14.000 boedelinventarissen, voor het gros van huishoudens op het Groninger platteland van voor 1811.

Een boedelinventaris is een lijst van bezittingen die wat waard zijn. Dergelijke stukken zijn opgemaakt om (half-)wezen, erfgenamen, en schuldeisers te beschermen.

Een enkele boedelinventaris laat zien wat een individueel huishouden bezat. Maar de stukken maken ook meer algemeen onderzoek mogelijk naar het eigendom van vastgoed en schepen, paarden en rundvee, werktuigen, meubilair, kleding, sieraden enz.

Boedelinventarissen worden veel geraadpleegd. Omdat de losse stukken kwetsbaar zijn, zet RHC Groninger Archieven deze online. Voor ingebonden boedelinventarissen is dit niet het geval.

De scans van boedelinventarissen uit de gerechtelijke archieven van het Westerkwartier, Hunzingo, Fivelingo, Selwerd en Sappemeer, de beide Oldambten en Westerwolde kunt u het gemakkelijkst bereiken door in het zoekvenster op onze voorpagina de zoektermen ‘scans’ en ‘boedels’ in te vullen.

Ook een kleine serie boedelinventarissen uit het Volle Gerecht van de stad staat inmiddels online. Deze kunt u via dezelfde weg vinden met de zoektermen ‘scans’ en ‘nalatenschappen’.

De enorme serie boedelinventarissen uit het archief van de Stads Weeskamer wordt op dit moment nog gescand. Naar verwachting komt deze begin volgend jaar online.

Tags: ,

Je kunt een reactie schrijven of een trackback plaatsen vanaf je eigen site.

Schrijf een reactie