Voorouders.net
Hét STARTPUNT voor stamboomonderzoek in Nederland
Nieuws Stap voor stap Help Links Zoeken Mijn voorouders

Nieuws

  • Voorouders.net houdt voor u het belangrijkste stamboomnieuws bij.

Internet Gids

Stamboomzoeker.nl

Voorouders.net

  • De Internet Gids bevat duizenden links naar genealogische websites, handig gerangschikt op categorie én provincie of gemeente.
  • Stamboomzoeker.nl is een genealogische zoekmachine waarmee u naar personen kunt zoeken in duizenden stambomen verspreid op internet.
  • Natuurlijk kunt u ook zoeken in binnen de informatie die op Voorouders.net te vinden is.

Mijn.voorouders.net

  • Op Mijn.voorouders.net kunt u GRATIS uw eigen stamboom publiceren. U kijgt dan een eigen subdomein (bv. uwnaam.voorouders.net) en houdt alle controle over uw gegevens en over wie uw stamboom mag zien.
Voorouders.net > Vaak gestelde vragen (Faq) > Hoe komt mijn familie aan haar naam?

Hoe komt mijn familie aan haar naam?

Sinds 1811 is het in Nederland verplicht om een familienaam te dragen.
Veel mensen hadden toen al een familienaam. Maar vooral in het noorden en oosten van het land moesten veel mensen toen een naam kiezen. Dat gebeurde niet willekeurig. Vaak kozen ze een naam die te maken had met hun beroep of hun woonplaats. Vaak ook was het een naam die in het onderlinge verkeer al als bijnaam gebruikt werd. Wanneer u het beroep of de herkomst van uw voorouders kent zijn veel namen al te verklaren. En regelmatig werd het patroniem gewoon verder als familienaam gebruikt. Jan, zoon van Egbert, heette Jan Egberts. In het vervolg heetten dan ook zijn kinderen Egberts. Zijn zoon werd dan Egbert (Jans) Egberts. Het verhaal gaat dat velen het kiezen van een naam niet zo serieus namen. Zo zou dan een naam als Poepjes ontstaan zijn. Dat is echter een fabel. Poepjes is een typisch voorbeeld van een naam die oorspronkelijk als bijnaam is ontstaan. ‘Poep’ is namelijk in oost-Nederland een (scheld)woord voor Duitsers, vergelijkbaar met een woord als ‘Mof’. Een plausibele theorie is dat het woord ‘Poep’ is afgeleid van het Duitse ‘Bube’ (knaap) waarmee bv. Duitse seizoensarbeiders, die vroeger veel naar Nederlands kwamen, elkaar aanspraken.