Voorouders.net
Hét STARTPUNT voor stamboomonderzoek in Nederland
Nieuws Stap voor stap Help Links Zoeken Mijn voorouders

Nieuws

  • Voorouders.net houdt voor u het belangrijkste stamboomnieuws bij.

Internet Gids

Stamboomzoeker.nl

Voorouders.net

  • De Internet Gids bevat duizenden links naar genealogische websites, handig gerangschikt op categorie én provincie of gemeente.
  • Stamboomzoeker.nl is een genealogische zoekmachine waarmee u naar personen kunt zoeken in duizenden stambomen verspreid op internet.
  • Natuurlijk kunt u ook zoeken in binnen de informatie die op Voorouders.net te vinden is.

Mijn.voorouders.net

  • Op Mijn.voorouders.net kunt u GRATIS uw eigen stamboom publiceren. U kijgt dan een eigen subdomein (bv. uwnaam.voorouders.net) en houdt alle controle over uw gegevens en over wie uw stamboom mag zien.
Voorouders.net > Archieven > Passagierslijsten Holland-Amerika-Lijn digitaal

Passagierslijsten Holland-Amerika-Lijn digitaal

De passagierslijsten van de Holland Amerika Lijn (HAL) zijn sinds januari niet meer te raadplegen op de studiezaal van het Gemeentearchief Rotterdam. Het archief wordt momenteel gedigitaliseerd. Nadat scans gemaakt zijn en alle gegevens zijn ingevoerd kunnen bezoekers de lijsten bekijken op www.gemeentearchief.rotterdam.nl. Via internet zijn de gegevens straks voor mensen over de hele wereld toegankelijk.

De archieven van de HAL vormen een populair – maar beperkt ontsloten – onderdeel van de collectie. Vooral de passagierslijsten worden elke week wel een paar keer opgevraagd. De lijsten bevatten vaak een heleboel interessante informatie: niet alleen de naam van de hoofdpassagier, maar ook de reissom die is betaald en het aantal mensen dat meereisde. Verder werd genoteerd waar de reizigers waren opgestapt en waar ze van boord gingen. Sommige passagierslijsten bevatten ook zogenoemde vervoers- en overvrachtsstaten, waarop de medewerkers van de HAL een gewicht noteerden. Menig passagier nam huisraad mee op de boot, een enkeling verscheepte zelfs zijn auto naar de andere kant van de oceaan.

Afgelopen maanden zijn de passagierslijsten gescand en is een deel van de gegevens ingevoerd in de computer. Dat is allemaal nodig om ze straks goed toegankelijk te maken via internet. Nu al zijn her en der op het web passagierslijsten van HAL-schepen te vinden, maar vaak gaat het dan alleen om aankomsten of om een betrekkelijk korte periode.

Door het scannen zijn de passagierslijsten doorzoekbaar op de naam van het schip, de datum van vertrek én de richting van de reis (Europa – Noord-Amerika of vice-versa).Maar dat is nog niet voldoende. Wie alleen een persoonsnaam weet, moet dan immers nog lijst voor lijst gaan bekijken. Vandaar dat het gemeentearchief de passagierslijsten ook laat indexeren op persoonsnaam. Het gaat om 2.500.000 namen, die allemaal vanaf de scans met de hand moeten worden overgetikt. Dat overtikken wordt gedaan door leden van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, beter bekend als de Mormonen.

Tags: ,

Je kunt een reactie schrijven of een trackback plaatsen vanaf je eigen site.

Schrijf een reactie