Voorouders.net
Hét STARTPUNT voor stamboomonderzoek in Nederland
Nieuws Stap voor stap Help Links Zoeken Mijn voorouders

Nieuws

  • Voorouders.net houdt voor u het belangrijkste stamboomnieuws bij.

Internet Gids

Stamboomzoeker.nl

Voorouders.net

  • De Internet Gids bevat duizenden links naar genealogische websites, handig gerangschikt op categorie én provincie of gemeente.
  • Stamboomzoeker.nl is een genealogische zoekmachine waarmee u naar personen kunt zoeken in duizenden stambomen verspreid op internet.
  • Natuurlijk kunt u ook zoeken in binnen de informatie die op Voorouders.net te vinden is.

Mijn.voorouders.net

  • Op Mijn.voorouders.net kunt u GRATIS uw eigen stamboom publiceren. U kijgt dan een eigen subdomein (bv. uwnaam.voorouders.net) en houdt alle controle over uw gegevens en over wie uw stamboom mag zien.
Voorouders.net > Archieven > Adresboeken Zutphen 1863-1969 nu digitaal

Adresboeken Zutphen 1863-1969 nu digitaal

Adresboekjes worden veel geraadpleegd in de studiezaal. De ene onderzoeker is op zoek naar een naam, de ander bekijkt de advertenties. Daarom heeft het Regionaal Archief Zutphen de collectie (1863-1969) gedigitaliseerd. De 55 boeken zijn in 6000 scans te bekijken en doorzoekbaar. De boeken zijn uitgegeven door Thieme (tot 1943), Nijkamp te Arnhem (1951) en de Zutphense uitgeverij J.B. van den Brink (1958-1960).

De boeken bevatten een alfabetische namenlijst. Bij de namen staan het beroep, adres en soms telefoonnummer vermeld. In de oudere boeken is ook aangegeven of de persoon stemrecht had. Vanaf 1938 bevatten de boeken een opsomming van de inwoners per straat. In één oogopslag is te zien wie bijvoorbeeld op nummer 1 in de Spittaalstraat woonde.

Het adresboekje is in de loop der jaren steeds meer een gemeentegids geworden. Ook verenigingen, scholen, stichtingen, enzovoort worden in rubrieken genoemd, inclusief medewerkers. De meeste boeken waren voorzien van een plattegrond. Deze kaarten zijn niet tegelijk met de adresboeken gescand. Enkele kaarten zijn al op de website te bekijken, anderen volgen nog.

Hoewel de collectie “adresboeken van Zutphen” wordt genoemd, beperken de boeken zich niet altijd tot de inwoners en instellingen van Zutphen. In de oudere boeken worden ook de “belangrijkste” inwoners van dorpen in de omgeving genoemd. Vanaf 1958 worden de inwoners van Eefde en Warnsveld in een aparte sectie opgesomd.

De boekjes geven snel een overzicht, maar de gegevens zijn niet helemaal betrouwbaar. Zo is onduidelijk of de samenstellers alle inwoners hebben opgenomen. Ook is niet bekend hoe oud de gegevens zijn die in een bepaald boek zijn opgenomen. Iemand die in de zomer van 1862 is verhuisd, kan dus in het boek van 1863 nog verkeerd vermeld staan. Bovendien verschenen vanaf 1958 de boeken om het jaar.

Tags: ,

Je kunt een reactie schrijven of een trackback plaatsen vanaf je eigen site.

Schrijf een reactie