Voorouders.net
Hét STARTPUNT voor stamboomonderzoek in Nederland
Nieuws Stap voor stap Help Links Zoeken Mijn voorouders

Nieuws

 • Voorouders.net houdt voor u het belangrijkste stamboomnieuws bij.

Internet Gids

Stamboomzoeker.nl

Voorouders.net

 • De Internet Gids bevat duizenden links naar genealogische websites, handig gerangschikt op categorie én provincie of gemeente.
 • Stamboomzoeker.nl is een genealogische zoekmachine waarmee u naar personen kunt zoeken in duizenden stambomen verspreid op internet.
 • Natuurlijk kunt u ook zoeken in binnen de informatie die op Voorouders.net te vinden is.

Mijn.voorouders.net

 • Op Mijn.voorouders.net kunt u GRATIS uw eigen stamboom publiceren. U kijgt dan een eigen subdomein (bv. uwnaam.voorouders.net) en houdt alle controle over uw gegevens en over wie uw stamboom mag zien.
Voorouders.net > Archieven > Bevolkingsregisters Brummen 1827-1939 gescand

Bevolkingsregisters Brummen 1827-1939 gescand

Het Regionaal Archief Zutphen heeft het bevolkingsregister van Brummen gedigitaliseerd. In 22.000 scans is de complete bevolking van de gemeente Brummen tussen 1827 en 1939 in beeld gebracht. Met een index die meer dan 123.000 verwijzingen bevat, kan elke inwoner van Brummen uit die periode worden opgespoord. Het wordt de onderzoeker bijzonder gemakkelijk gemaakt met de voorouderdatabase van het Regionaal Archief Zutphen: tik een naam in en lees verder in de originele akte. De scans zijn gratis te raadplegen en te printen, thuis vanaf de eigen computer.

Hoewel het pas verplicht was per 1 januari 1850, begon de gemeente Brummen al in 1827 met het systematisch registreren van haar inwoners. Voor elk gezin of afzonderlijk levend persoon werd een aparte pagina in de dikke legger gereserveerd. Genoteerd werden de namen, het woonadres, beroep, religie en plaats van herkomst en vertrek. Dienstboden – vrouwen én mannen! – kregen hun eigen registers. Voor het terugvinden op naam legde de ambtenaar zogenaamde klappers aan. Deze manier van bevolkingsboekhouding, weliswaar regelmatig uitgebreid en aangescherpt, hield de gemeente aan tot en met 1939. Daarna schakelde de gemeente Brummen over op de persoonskaart. Deze persoonskaarten zijn nog niet openbaar.

Anders dan de akten van de burgerlijke stand (geboorte, huwelijk en overlijden) zijn de bevolkingsregisters in enkelvoud aangelegd. De registers van de gemeente Brummen zijn daarom uitsluitend te raadplegen bij het Regionaal Archief Zutphen. Door het plaatsen van de scans op internet kan iedereen ze nu overal ter wereld en 24 uur per dag raadplegen.

Tags: , ,

Je kunt een reactie schrijven of een trackback plaatsen vanaf je eigen site.

1 reactie op “Bevolkingsregisters Brummen 1827-1939 gescand”

 1. Willemine schreef:

  link naar Regionaal Archief Zutphen is ‘broken’ dus werkt niet.
  vrgr
  Willemine
  Zuid afrika

Schrijf een reactie