Voorouders.net
Hét STARTPUNT voor stamboomonderzoek in Nederland
Nieuws Stap voor stap Help Links Zoeken Mijn voorouders

Nieuws

  • Voorouders.net houdt voor u het belangrijkste stamboomnieuws bij.

Internet Gids

Stamboomzoeker.nl

Voorouders.net

  • De Internet Gids bevat duizenden links naar genealogische websites, handig gerangschikt op categorie én provincie of gemeente.
  • Stamboomzoeker.nl is een genealogische zoekmachine waarmee u naar personen kunt zoeken in duizenden stambomen verspreid op internet.
  • Natuurlijk kunt u ook zoeken in binnen de informatie die op Voorouders.net te vinden is.

Mijn.voorouders.net

  • Op Mijn.voorouders.net kunt u GRATIS uw eigen stamboom publiceren. U kijgt dan een eigen subdomein (bv. uwnaam.voorouders.net) en houdt alle controle over uw gegevens en over wie uw stamboom mag zien.
Voorouders.net > Agenda > Cursus stamboomonderzoek van Teleac

Cursus stamboomonderzoek van Teleac

Op 1 december begint Teleac op tv een snelcursus stamboomonderzoek, waarin u stap voor stap leert hoe u in archiefbronnen informatie over uw voorouders kunt vinden.

De uitzendingen worden gepresenteerd door Vincent Robijn. Vincent is archivaris en laat in deze cursus zien hoe u informatie zoekt over uw voorouders. Vincent Robijn deed zelf onderzoek naar de afstammelingen van de beroemde Kaat Mossel uit Rotterdam en is vooral geïnteresseerd in het dagelijkse leven van historische personen.

De cursus Stamboomonderzoek start op dinsdag 1 december 2009, om 16.05 op Nederland 2.

Meer informatie kunt u vinden op de website van Teleac. Ook kunt u daar de uitzendingen terugzien.

Tags:

Je kunt een reactie schrijven of een trackback plaatsen vanaf je eigen site.

1 reactie op “Cursus stamboomonderzoek van Teleac”

  1. Pieter Fokkink schreef:

    Nu alle afleveringen van het stamboomprogramma zijn uitgezonden bekruipt mij een gevoel van mislukking. Er is niet uitgekomen wat in de eerste aflevering is beloofd. Hoe stamboomonderzoek moet worden gedaan is niet duidelijk gemaakt. Hoe kwam Robijn bijvoorbeeld aan het gegeven van mw. Koch uit juni 1926? Kwam dat uit de familiedoos? Ze was ongehuwd en waarom wordt van een 83-jarige de herkomst onderzocht? Dat de presentator over de originele documenten mag beschikken en gewone mensen niet, ontslaat je niet van de verplichting om dan wel aanwijzingen te geven hoe die mensen de informatie kunnen vinden. Er zaten nogal wat onjuistheden en onvolledigheden in de informatieverschaffing. Dat is teleurstellend. Met wat professionele ondersteuning van een ervaren onderzoeker en een deskundig docent zou de presentatie een stuk duidelijker zijn geworden. Robijn maakte de fouten van elk beginnend docent. Wanneer je met een vingercamera werkt, dan moet je dat rustig doen. Er zijn ook al jaren prima technieken om “al werkend” dat schema over de herkomst van mw. Koch geleidelijk met de getoonde documenten op te bouwen. Vanuit de laptop via een beamer of PowerPoint zou een stuk helderder zijn geweest. Dan was voorkomen dat je steeds dezelfde beelden krijgt voorgeschoteld met telkens andere informatie. Dat is verwarrend. Overigens in wetenschappelijke kringen worden als “primaire bronnen” beschouwd alle originele documenten en als “secundaire bronnen” verwerkingen, beschouwingen en commentaren op de originele bronnen. Wellicht dat ‘bronnen’ in ambtelijke kringen anders worden aangeduid, maar ook genealogisch onderzoek blijft onderzoek. Alles bij elkaar een programma met veel gebreken, soms misplaatste citaten uit de bijdragen van de gasten, op de verkeerde plaatsen en onnodige herhalingen van beelden en opmerkingen. Nadat in het voortreffelijke programma “Verre Verwanten” op TV de animo voor genealogisch onderzoek was gewekt, had deze cursus veel meer kunnen bieden.

Schrijf een reactie