Voorouders.net
Hét STARTPUNT voor stamboomonderzoek in Nederland
Nieuws Stap voor stap Help Links Zoeken Mijn voorouders

Nieuws

 • Voorouders.net houdt voor u het belangrijkste stamboomnieuws bij.

Internet Gids

Stamboomzoeker.nl

Voorouders.net

 • De Internet Gids bevat duizenden links naar genealogische websites, handig gerangschikt op categorie én provincie of gemeente.
 • Stamboomzoeker.nl is een genealogische zoekmachine waarmee u naar personen kunt zoeken in duizenden stambomen verspreid op internet.
 • Natuurlijk kunt u ook zoeken in binnen de informatie die op Voorouders.net te vinden is.

Mijn.voorouders.net

 • Op Mijn.voorouders.net kunt u GRATIS uw eigen stamboom publiceren. U kijgt dan een eigen subdomein (bv. uwnaam.voorouders.net) en houdt alle controle over uw gegevens en over wie uw stamboom mag zien.
Voorouders.net > Stamboomonderzoek stap voor stap > Stap 7: presenteer uw onderzoeksresultaten

Stap 7: presenteer uw onderzoeksresultaten

Meer over het presenteren van
uw onderzoeksresultaten in:

Hoe schrijf ik geschiedenis
Hoe schrijf ik geschiedenis
Janwillem van de Wetering

Natuurlijk kunt u altijd door blijven gaan met zoeken. Er blijft altijd wel iets nieuws te ontdekken. Maar als u uw gegevens niet alleen voor u zelf wilt houden maar er ook anderen een plezier mee wilt doen, zult u toch een keer een punt moeten zetten. Houdt daarom uw onderzoeksdoel in de gaten. Als u denkt dat u uw doel bereikt hebt en u tevreden bent over de hoeveelheid gegevens die u verzamelt hebt, wordt het tijd om de resultaten te delen met uw familie.

Uitgave in eigen beheer

De meest voor de hand liggende manier is natuurlijk op papier. Vrijwel elk genealogisch programma heeft de mogelijkheid om uw gegevens uit te voeren als een Word-bestand. Dat bestand kunt u vervolgens opmaken zoals u wilt en uitprinten. De betere programma’s bieden zelfs uitgebreide keuzemogelijkheden in het selecteren en ordenen van de gegevens die u in uw overzicht wilt opnemen. Ook het toevoegen van persoonsindexen gaat helemaal automatisch. Daardoor is het heel gemakkelijk om uw eigen boekje samen te stellen en bij de plaatselijk copyshop te laten drukken en inbinden in een kleine oplage.

Wilt u graag een echt boek? Ook dat hoort in deze tijd tot de mogelijkheden. Verschillende uitgeverijen maken gebruik van zogenaamde ‘printing on demand’ technieken. Dat wil zeggen dat een bij hen uitgegeven boek pas gedrukt wordt op het moment dat het verkocht wordt. Daardoor kunnen ze uitgaven verzorgen in kleine oplagen (vanaf 1 exemplaar!). Wel zult u dan zelf een kleine investering moeten doen. Maar dan hebt u ook een boek dat nauwelijks te onderscheiden is van een normaal gedrukt boek.

Website

U kunt er ook voor kiezen om uw onderzoeksresulaten te publiceren op internet. Dat heeft zelfs een paar grote voordelen ten opzichte van publicatie op papier. Een website kunt u gemakkelijk bijwerken. U kunt dus al vast met publiceren beginnen voordat u uw onderzoek hebt afgerond. Bovendien is internet voor vrijwel iedereen toegankelijk. Daardoor kunt u al tijdens uw onderzoek in contact komen met mensen die ook in uw familiegeschiedenis geïnteresseerd zijn en die u mogelijk nieuwe gegevens kunnen verstrekken. Let op: wel altijd gegevens die u krijgt of zelf op websites van andere genealogen vindt in de archieven controleren!

Ook het aanmaken van genealogische overzichten voor uw website wordt door alle programma’s automatisch gedaan, waarbij de betere programma’s weer de meeste keuzemogelijkheden hebben. Webruimte hebt u waarschijnlijk al als u een eigen internetaansluiting hebt, want de meeste providers hebben dat standaard in hun pakket. Dus staat bijna niets uw eigen stamboom op internet nog in de weg. Mocht u een eigen website toch te ingewikkeld vinden, dan kunt u terecht op een aantal websites, waar u uw stamboom als Gedcom-bestand kunt ‘uploaden’. Uw stamboom wordt dan in een database geplaatst en is voor iedereen te raadplegen.

Dergelijke websites hebben als voordeel dat uw stamboom er op een dynamische manier wordt weergegeven en niet in een statische tekstweergave, zoals in de websites die door de normale genealogische programma’s gegenereerd worden. Er zijn echter ook programma’s (sommige nog gratis ook, zoals Family Tree PHP) die het mogelijk maken om op uw eigen website uw stamboom dynamisch weer te geven. Dat stelt echter wel eisen aan uw webserver. De gratis webruimte in het standaardpakket van uw provider volstaat dan meestal niet meer.

CD-rom

Hebt u een cd-brander op uw computer, dan kunt u uw stamboom ook op cd branden. U kunt de internetpagina’s die uw standaardprogramma genereert daarvoor gebruiken, of één van programma’s voor dynamische weergave. In het laatste geval komt ook het programma zelf op de cd te staan. Dat vraagt wel wat technische kennis, maar het is gemakkelijker dan het misschien op het eerste gezicht lijkt. In de handleidingen bij de programma’s kunnen u alles vinden wat u nodig hebt.

Privacy

Sinds de invoering van de Wet Bescherming Persoonsgegevens is het voor genealogen niet meer toegestaan om zomaar gegevens over nog levende personen openbaar te maken. Wilt u toch levende personen in uw stamboom opnemen, dan moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. Allereerst moet u zich aanmelden bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) in Den Haag. Verder moet u toestemming hebben van de betreffende personen. Deze regels gelden ook als u gegevens deelt met andere onderzoekers. Alleen wanneer uw collega-genealoog zelf ook is aangemeld bij het CBP is het voldoende om de betreffende personen te informeren. Wel hebben zij het recht om uw gegevens over hen in te zien, te laten wijzigen of zelfs te laten verwijderen.

Publiceren in eigen beheer (bv. op internet)
Publiceren via een uitgever
Uitwisselen met iemand die aangemeld is bij het CBP
Uitwisselen met iemand die niet aangemeld is bij het CBP
Gegevens over overleden personen
Mag altijd Mag altijd Mag altijd Mag altijd
Gegevens over levende personen of personen van wie u niet weet of ze nog leven
Alleen als:

 • U bent aangemeld bij het CBP en
 • De betreffende personen u toestemming hebben gegeven
Alleen als:

 • De betreffende personen u toestemming hebben gegeven
Alleen als:

 • U bent aangemeld bij het CBP en
 • U de betreffende personen informeert
Alleen als:

 • U bent aangemeld bij het CBP en
 • De betreffende personen u toestemming hebben gegeven

Let op: zolang u niet aan de voorwaarden voldoet, mag u op geen enkele manier gegevens over levende personen aan anderen verstrekken, dus ook geen namen en zelfs geen relaties met ‘naamloze’ personen! En dit geldt ook voor gegevens die u uit openbare archieven of uit bijvoorbeeld familieberichten in kranten hebt verkregen.

Vindt u dit alles te ingewikkeld, dan kunt u er ook voor kiezen om gegevens over levende personen alleen voor eigen gebruik te verzamelen. Wanneer u gegevens met anderen deelt of publiceert, filtert u gewoon alle personen er uit die minder dan honderd jaar geleden (dus na ) geboren zijn en van wie u geen overlijdensdatum hebt. Met de meeste genealogische programma’s hebt u dat snel voor elkaar.

Bronvermeldingen

Wilt u met uw onderzoek ook andere onderzoekers behulpzaam zijn, zorg dan voor goede bronverwijzingen in uw publicatie.

Burgerlijke Stand: Soort akte, gemeente, jaar, aktenummer

DTB: Soort boek, kerk en plaats, archiefinstelling, inventarisnummer, bladzijdenummer

Overige archiefstukken: Naam collectie, archiefinstelling, inventarisnummer, datum archiefstuk, bladzijdenummer

Boek: Auteur, Titel (cursief!), plaats en jaar uitgave, bladzijdenummer

Artikel: Auteur, Titel (tussen aanhalingstekens!), titel tijdschrift (cursief!), jaargang en nummer, jaar of datum, bladzijdenummer

Websites: websiteadres of (zeker als de website niet meer bestaat of de inhoud gewijzigd is) zie volgende

Mededelingen van andere genealogen of familieleden: Verwijzing naar uw eigen archief met het nummer van de brief, uitgeprinte email of uitgeprinte webpagina ed.

Terug naar stap 6 | Meer informatie? Er zijn diverse boeken over stamboomonderzoek verkrijgbaar.