Voorouders.net
Hét STARTPUNT voor stamboomonderzoek in Nederland
Nieuws Stap voor stap Help Links Zoeken Mijn voorouders

Nieuws

  • Voorouders.net houdt voor u het belangrijkste stamboomnieuws bij.

Internet Gids

Stamboomzoeker.nl

Voorouders.net

  • De Internet Gids bevat duizenden links naar genealogische websites, handig gerangschikt op categorie én provincie of gemeente.
  • Stamboomzoeker.nl is een genealogische zoekmachine waarmee u naar personen kunt zoeken in duizenden stambomen verspreid op internet.
  • Natuurlijk kunt u ook zoeken in binnen de informatie die op Voorouders.net te vinden is.

Mijn.voorouders.net

  • Op Mijn.voorouders.net kunt u GRATIS uw eigen stamboom publiceren. U kijgt dan een eigen subdomein (bv. uwnaam.voorouders.net) en houdt alle controle over uw gegevens en over wie uw stamboom mag zien.
Voorouders.net > Stamboomonderzoek stap voor stap > Stap 3: kies een computerprogramma

Stap 3: kies een computerprogramma

Voordat u daadwerkelijk met uw onderzoek begint, is het handig om vast een genealogisch computerprogramma aan te schaffen. Met zo’n programma zijn alle genealogische gegevens gemakkelijk te beheren en te verwerken. U kunt beginnen met een gratis programma en eventueel later overstappen op een uitgebreider niet-gratis programma. Let er wel op dat u een programma kiest waarmee u zgn. Gedcom-bestanden kunt maken. Gedcom-bestanden maken het mogelijk om informatie over te brengen van het ene genealogische programma naar het andere. En als u zelf niet zo erg handig bent met computers is het goed om te letten op de hoeveelheid ondersteuning die u kunt krijgen bij het gebruik van een programma. Voor een aantal programma’s is er een gebruikersgroep actief, waarin de gebruikers van dat programma elkaar helpen.

Als u zeker weet dat u uw onderzoek serieus gaat aanpakken, kies dan meteen voor een beter programma.

U bespaart u dan een onvermijdelijke overstap, waardoor u uw gegevens weer anders moet gaan ordenen. Van een aantal programma’s zijn gratis demo-versies verkrijgbaar, zodat u eerst kunt uitproberen welk programma u het beste bevalt.

Koop in elk geval geen programma in een computerwinkel. De genealogische programma’s die daar worden aangeboden zien er vaak heel aantrekkelijk uit, maar zijn meestal niet ontwikkeld door mensen die veel verstand hebben van stamboomonderzoek. Ze zijn hun prijs dan ook niet waard.

Als u eenmaal begonnen bent met het invoeren van gegevens in een programma, maak er dan een gewoonte van om regelmatig een backup te maken op diskette of cd. Mocht er wat met uw computer gebeuren, dan bent u niet in een keer het resultaat van misschien op den duur wel jaren onderzoek kwijt. Wilt u uw bestand ook beschermen tegen bijvoorbeeld het afbranden van uw huis, dan kunt u er voor kiezen om een backup in bewaring te geven bij familie of vrienden of om een backup te uploaden naar webruimte op internet. (Als u hem in een map plaatst die door een wachtwoord wordt beveiligd, kan er niemand bij.) Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van een programma dat op een webserver draait. Voordeel daarvan is dat u overal ter wereld toegang hebt tot uw bestand. Bovendien kunt u er dan samen met anderen aan werken.

Terug naar stap 2 | Verder met stap 4