Voorouders.net
Hét STARTPUNT voor stamboomonderzoek in Nederland
Nieuws Stap voor stap Help Links Zoeken Mijn voorouders

Nieuws

  • Voorouders.net houdt voor u het belangrijkste stamboomnieuws bij.

Internet Gids

Stamboomzoeker.nl

Voorouders.net

  • De Internet Gids bevat duizenden links naar genealogische websites, handig gerangschikt op categorie én provincie of gemeente.
  • Stamboomzoeker.nl is een genealogische zoekmachine waarmee u naar personen kunt zoeken in duizenden stambomen verspreid op internet.
  • Natuurlijk kunt u ook zoeken in binnen de informatie die op Voorouders.net te vinden is.

Mijn.voorouders.net

  • Op Mijn.voorouders.net kunt u GRATIS uw eigen stamboom publiceren. U kijgt dan een eigen subdomein (bv. uwnaam.voorouders.net) en houdt alle controle over uw gegevens en over wie uw stamboom mag zien.
Voorouders.net > Vaak gestelde vragen (Faq) > In de Burgerlijke Stand wordt mijn familienaam steeds anders gespeld. Hoe kan dat?

In de Burgerlijke Stand wordt mijn familienaam steeds anders gespeld. Hoe kan dat?

In de beginjaren van de Burgerlijke Stand was men nog niet altijd even consequent in het spellen van namen. Dat kwam bijvoorbeeld doordat de controlemogelijkheden beperkt waren (identiteitsbewijzen en trouwboekjes waren er nog niet en nazoeken in oudere aktes of navraag doen in een andere gemeente was nogal omslachtig). De ambtenaren lieten zich daardoor vaak leiden door eigen inzichten of door de aangever(s). En die waren vaak niet goed op de hoogte van de juiste spelling of ze waren de schrijfkunst zelf maar amper meester. Dat neemt niet weg dat volgens de officiële regels in aktes altijd dezelfde spelling gevolgd moest worden. Concreet: iemands naam moest officieel altijd zo gespeld worden als in zijn geboorteakte. De spelling in een geboorteakte kan daarom nooit als ‘fout’ worden bestempeld, tenzij die fout later op last van een rechtbank is hersteld. (Dat laatste kan nog steeds. Als u kunt aantonen dat uw naam vroeger anders gespeld werd, kunt u latere aktes laten wijzigen zodat u weer officieel de oude spelling kunt gebruiken. U kunt overigens ook zonder offciële wijziging uw naam anders gaan spellen. U bent namelijk vrij om een andere naam te gebruiken. Alleen blijft u dan officieel met de ongewijzigde spelling geregistreerd staan en zult u bij officiële gelegenheden die officiële spelling moeten blijven gebruiken. Zo stond bijvoorbeeld Pim Fortuyn bij de verkiezingen van 2002 op de kieslijst vermeld als W.S.P. Fortuijn.)