Voorouders.net
Hét STARTPUNT voor stamboomonderzoek in Nederland
Nieuws Stap voor stap Help Links Zoeken Mijn voorouders

Nieuws

  • Voorouders.net houdt voor u het belangrijkste stamboomnieuws bij.

Internet Gids

Stamboomzoeker.nl

Voorouders.net

  • De Internet Gids bevat duizenden links naar genealogische websites, handig gerangschikt op categorie én provincie of gemeente.
  • Stamboomzoeker.nl is een genealogische zoekmachine waarmee u naar personen kunt zoeken in duizenden stambomen verspreid op internet.
  • Natuurlijk kunt u ook zoeken in binnen de informatie die op Voorouders.net te vinden is.

Mijn.voorouders.net

  • Op Mijn.voorouders.net kunt u GRATIS uw eigen stamboom publiceren. U kijgt dan een eigen subdomein (bv. uwnaam.voorouders.net) en houdt alle controle over uw gegevens en over wie uw stamboom mag zien.
Voorouders.net > Vaak gestelde vragen (Faq) > Ik heb een wapen gevonden bij mijn familienaam. Mag ik dat wapen voeren?

Ik heb een wapen gevonden bij mijn familienaam. Mag ik dat wapen voeren?

Dat is maar zeer de vraag. U zult eerst moeten uitzoeken welke persoon dat wapen voerde. Vervolgens moet u uitzoeken of u familie bent van die persoon. (Dezelfde familienaam betekent niet automatisch dat u familie bent!) Als u een gemeenschappelijke voorouder hebt, mag u het wapen voeren onder twee voorwaarden:

  1. Die gemeenschappelijke voorvader voerde het wapen ook.
  2. U bent een wettige afstammeling van die voorvader in mannelijke lijn.

De eerste voorwaarde is soms lastig te bewijzen. De tweede voorwaarde heeft nogal wat implicaties. Zo mag u het wapen niet voeren wanneer u wel een natuurlijke afstammeling in mannelijke lijn bent, maar wanneer een van de schakels tussen u en hem een niet-gewettigde buitenechtelijke zoon was. En u mag het wapen weer wel voeren, wanneer u geen natuurlijke afstammeling bent, maar wel een wettige, bijvoorbeeld door adoptie of doordat één van uw voorouders als buitenechtelijk kind geboren is maar later door een nakomeling van de wapenvoerder gewettigd werd.

Overigens is het ook mogelijk om een nieuw wapen te (laten) ontwerpen en dat vrij te geven voor alle wettige nakomelingen in mannelijke lijn van een bepaalde verre voorvader.