Voorouders.net
Hét STARTPUNT voor stamboomonderzoek in Nederland
Nieuws Stap voor stap Help Links Zoeken Mijn voorouders

Nieuws

  • Voorouders.net houdt voor u het belangrijkste stamboomnieuws bij.

Internet Gids

Stamboomzoeker.nl

Voorouders.net

  • De Internet Gids bevat duizenden links naar genealogische websites, handig gerangschikt op categorie én provincie of gemeente.
  • Stamboomzoeker.nl is een genealogische zoekmachine waarmee u naar personen kunt zoeken in duizenden stambomen verspreid op internet.
  • Natuurlijk kunt u ook zoeken in binnen de informatie die op Voorouders.net te vinden is.

Mijn.voorouders.net

  • Op Mijn.voorouders.net kunt u GRATIS uw eigen stamboom publiceren. U kijgt dan een eigen subdomein (bv. uwnaam.voorouders.net) en houdt alle controle over uw gegevens en over wie uw stamboom mag zien.
Voorouders.net > Archieven > Schepensignaten Arnhem 1423–1811 komen beschikbaar

Schepensignaten Arnhem 1423–1811 komen beschikbaar

Genealogisch liefhebber G.A. Walkate uit Dordrecht werkte jarenlang aan het transcriberen van alle schepensignaten uit het Oud-Rechterlijk Archief Arnhem over de periode 1423–1811. Transcriberen is het overzetten van middelnederlands (paleografisch schrift) naar leesbaar schrift. Walcate deed dat in de vorm van korte uittreksels (zogenaamde regesten). Daardoor is een rijke Arnhemse historische bron gemakkelijk toegankelijk gemaakt voor genealogen.

Schepensignaten zijn registers waarin rechterlijke uitspraken en juridische verhandelingen staan vermeld die voortkwamen uit vrijwillige rechtspraak. Het Oud-Rechterlijk Archief kan worden beschouwd als voorloper van het notarieel archief. De vrijwillige rechtspraak heeft onder meer betrekking op geldleningen, hypotheken en overdrachten van eigendom, en niet op vonnissen in zaken van procederende partijen. De schepenen, die met de vrijwillige rechtspraak waren belast, waren als leden van het stadsbestuur dus tevens de secondanten van de richter van Arnhem en de Veluwezoom. In de signaten wemelt het van de namen, een lustoord voor stamboomvorsers.

Lees meer op de website van het Gelders Archief.

Tags: ,

Je kunt een reactie schrijven of een trackback plaatsen vanaf je eigen site.

Schrijf een reactie