Voorouders.net
Hét STARTPUNT voor stamboomonderzoek in Nederland
Nieuws Stap voor stap Forum Help Links Zoeken Mijn voorouders

Nieuws

  • Voorouders.net houdt voor u het belangrijkste stamboomnieuws bij.

Forum

  • Hier kunt u uw genealogische
    vragen stellen en in contact
    komen met collega-genealogen.

Internet Gids

Stamboomzoeker.nl

Voorouders.net

  • De Internet Gids bevat duizenden links naar genealogische websites, handig gerangschikt op categorie én provincie of gemeente.
  • Stamboomzoeker.nl is een genealogische zoekmachine waarmee u naar personen kunt zoeken in duizenden stambomen verspreid op internet.
  • Natuurlijk kunt u ook zoeken in binnen de informatie die op Voorouders.net te vinden is.

Mijn.voorouders.net

  • Op Mijn.voorouders.net kunt u GRATIS uw eigen stamboom publiceren. U kijgt dan een eigen subdomein (bv. uwnaam.voorouders.net) en houdt alle controle over uw gegevens en over wie uw stamboom mag zien.
Home » Forum

Scans van Friese aktes op AlleFriezen.nl

Voor genealogische nieuwsberichten en aankondigingen van genealogische activiteiten.

Scans van Friese aktes op AlleFriezen.nl

Berichtdoor Gerrit Veldman » vrijdag 20 maart 2009, 9:47

Vanaf 23 maart 2009 zijn alle openbare geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten van een groot aantal gemeenten in Friesland gratis via de website www.allefriezen.nl te raadplegen. Gedeputeerde Jannewietske de Vries geeft op deze dag in Wommels (gemeente Littenseradiel) het officiële startschot voor de site. Gastspreker is de schrijver Geert Mak.

Het gaat in eerste instantie om de akten zijn uit de periode 1811 – 1942 van de huidige gemeenten Achtkarspelen, Bolsward, Ferwerderadiel, Gaasterlân-Sleat, Het Bildt, Leeuwarderadeel, Lemsterland, Littenseradiel, Menaldumadeel, Nijefurd, Schiermonnikoog, Terschelling en Wûnseradiel. De meeste van de nog niet deelnemende gemeenten hebben al aangegeven zeker mee te willen doen zodra zij het geld hiervoor hebben vrijgemaakt. De verwachting is dat in de loop van 2009 sprake kan zijn van een provinciebrede ‘dekking’.

Het digitaliseringsproject is een gezamenlijk initiatief van de provincie Friesland, de deelnemende gemeenten, Streekarchivariaat Noord-Oost Friesland, Historisch Centrum Leeuwarden, Tresoar en het digitaliseringsbedrijf Pictura. Het initiatief speelt in op een groeiende historische interesse van het publiek, die vaak begint bij de eigen familie. Naast de verbreding van de publieksfunctie van de gemeentelijke archieven bespaart de digitale aanpak kosten voor gemeenten en inwoners en is er sprake van uniformering in het aanbieden van de gegevens.
Bij dit project worden de inhoudsgegevens van Tresoar gekoppeld aan de gedigitaliseerde afbeeldingen van de gemeentelijke akten. De kosten worden opgebracht door de deelnemende gemeenten en zijn afhankelijk van de omvang van het aktenbestand. Het totale kostenplaatje komt uit op bijna € 500.000.

Het project biedt verder de mogelijkheid om aan te sluiten bij landelijke genealogiesites als Genlias en biedt de gemeenten een opstap tot de digitalisering van nog niet openbare registers.
Gerrit Veldman
Site Admin
 
Berichten: 394
Geregistreerd op: dinsdag 14 september 2004, 18:43

Keer terug naar Nieuws en agenda

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 1 gast

cron