Voorouders.net
Hét STARTPUNT voor stamboomonderzoek in Nederland
Nieuws Stap voor stap Forum Help Links Zoeken Mijn voorouders

Nieuws

  • Voorouders.net houdt voor u het belangrijkste stamboomnieuws bij.

Forum

  • Hier kunt u uw genealogische
    vragen stellen en in contact
    komen met collega-genealogen.

Internet Gids

Stamboomzoeker.nl

Voorouders.net

  • De Internet Gids bevat duizenden links naar genealogische websites, handig gerangschikt op categorie én provincie of gemeente.
  • Stamboomzoeker.nl is een genealogische zoekmachine waarmee u naar personen kunt zoeken in duizenden stambomen verspreid op internet.
  • Natuurlijk kunt u ook zoeken in binnen de informatie die op Voorouders.net te vinden is.

Mijn.voorouders.net

  • Op Mijn.voorouders.net kunt u GRATIS uw eigen stamboom publiceren. U kijgt dan een eigen subdomein (bv. uwnaam.voorouders.net) en houdt alle controle over uw gegevens en over wie uw stamboom mag zien.
Home » Forum

sponsors voor digitalisering gezocht

Voor genealogische nieuwsberichten en aankondigingen van genealogische activiteiten.

sponsors voor digitalisering gezocht

Berichtdoor stadsarchief a'dam » maandag 10 oktober 2011, 10:41

Stadsarchief Amsterdam zoekt sponsoren die willen bijdragen aan de digitalisering

Het Stadsarchief Amsterdam heeft voor onderzoek naar de geschiedenis van Amsterdammers uit de 20e eeuw heel veel gegevens online staan. Eén groot bestand ontbreekt echter: de serie Overgenomen Delen. Het Stadsarchief zamelt geld in voor het digitaliseren van dit bestand en u kunt een bijdrage leveren. Zie onze werving op https://stadsarchief.amsterdam.nl/archi ... ex.nl.html

In de Overgenomen Delen van het Stadsarchief Amsterdam zijn de gegevens te vinden van alle personen die tussen 1892 en 1920 zijn overleden of uit Amsterdam zijn vertrokken. Op de zogenaamde gezinskaarten werden de namen van personen die overleden of vertrokken uit Amsterdam doorgestreept en ‘overgenomen’ in registers, vandaar de naam ‘overgenomen delen’. Met name om te vinden waar de verhuizers naar toe gingen zijn de gegevens in deze boeken van essentieel belang.

Scannen en indexeren
Om de Overgenomen Delen te kunnen raadplegen moet men nu naar het Stadsarchief komen. Makkelijker is als de gegevens online opgevraagd kunnen worden, daarom wil het Stadsarchief de boeken graag scannen en indexeren. Maar in deze tijd van bezuiniging is het lastig extra geld te vinden voor zo’n grootschalig project. Daarom vragen we nu al onze vrienden, relaties en klanten om een steentje bij te dragen en zo het digitaliseren van de Overgenomen Delen mogelijk te maken. Voor het project is in totaal € 30.000 nodig.

Voorbeeld
Een aardig voorbeeld van wat er aan het licht kan komen als de Overgenomen Delen worden gedigitaliseerd staat op blad 75 van het 196e deel. Daar vinden we de inschrijvingsdatum en de woonadressen van de kunstschilder Piet Mondriaan gedurende de jaren dat hij in Amsterdam verbleef. Op 7 november 1892 werd hij ingeschreven als ‘onderwijzer teekenen’ en ging wonen aan de Kalverstraat 154. Hij verhuisde een aantal maal voordat hij in 1911 als ‘kunstschilder’ naar Parijs verhuisde. Daar begon een belangrijke periode die Mondriaan wereldberoemd maakte.

De actuele pagina voor de Overgenomen Delen vindt u op https://stadsarchief.amsterdam.nl/archi ... ex.nl.html


Afbeelding
Afbeelding
stadsarchief a'dam
 
Berichten: 1
Geregistreerd op: maandag 10 oktober 2011, 10:29

Keer terug naar Nieuws en agenda

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron