Welkom!

Deze website toont het genealogisch onderzoek van mijn familienaam Bakker en aanverwante personen. De familie vindt zijn oorsprong in de omgeving van Schagen, Barsingerhorn en de Wieringerwaard, in de directe nabijheid van de oude Westfriese Omringdijk.

Pieter Jansz Bakker geboren in 1658 op de Keins, gelegen even ten noorden van Schagen, kan beschouwd worden als de naamgever van de familie. Hij is de eerste in de stamreeks die de achternaam Bakker zal gaan dragen. Of hij ook het beroep van bakker uitoefende is niet bekend. Mogelijk heeft hij de naam overgenomen van zijn oom van vaderszijde Willem Claesz Backer. Deze had tussen circa 1660 en 1685 een bakkerij op de Plaats in Schagen, nu de Markt geheten. De vader van Willem Claesz Backer, Claes Aerjansz Swerver, is momenteel onze oudst bekende voorvader.


Bakkerij in de 18e eeuw

Doordat de naam Bakker in de regio erg veel voorkomt is het lastig om de juiste familielijnen te volgen. Om het één en ander uit te sluiten zijn er in de loop der jaren ook gegevens verzameld van families Bakker uit de omgeving die mogelijk verwant zijn, maar waarbij verder onderzoek nodig is. Aan de hand van de originele akten zijn deze zoveel mogelijk uitgewerkt tot complete stambomen om daarna opgenomen te worden in de database van deze site. U kunt de originele akten inzien in de rubriek Documenten.

Walvisvaart

Over de familienaam Swerver

De naam Swerver of Zwerver werd enkele generaties lang gebruikt door mijn oudst bekende voorouders.

De Nederlandse woordenboeken en encyclopedieën geven als definitie voor het woord zwerver; een dakloze, iemand die geen vast verblijf heeft, landloper, schooier of armoedig persoon. Maar waarom gebruikten zij deze naam, die bij ons tegenwoordig vooral een negatieve betekenis oproept? Kwam de naam misschien ergens anders vandaan?

Lees verder

Huwelijksfoto’s familie Bakker

Verder terug in de tijd

Een ontdekking in het huwelijksregister van Schagen heeft het vastgelopen onderzoek weer op gang geholpen. Dit brengt de genealogie van de familie Bakker twee generaties verder terug in de tijd. Uit deze inschrijving blijkt dat een Pieter Jansz van de Keijns in de banne van Schagen op 14 februari 1694 huwde met Anna Jans uit de Wieringerwaard. Dit sluit aan op de gegevens die al bekend waren over het gezin Pieter Jansz Bakker en Anna Jans Boerman uit de Wieringerwaard.

Het vermoeden dat de herkomst van de familie ergens anders moet worden gezocht dan de Wieringerwaard is hiermee bevestigd. Pieter Jansz is in 1658 te Schagen gedoopt als zoon van Jan Claesz en Trijn Pieters. Wat opvalt is dat zijn voorouders niet de achternaam Bakker gebruiken maar de naam Swerver. Dit heeft het zoeken in de archieven een stuk eenvoudiger gemaakt. Zo heeft dit ook geleid tot het vinden van de ouders van Jan Claesz.

Swerver

Over Jan Claesz Swerver is niet zo heel veel bekend. Dit in tegenstelling tot zijn broers Pieter Claesz Swerver en Willem Claesz Backer. Die komen aanzienlijk meer in de archieven voor. In ieder geval is hij rond 1625 geboren. Zijn doopdatum is niet te vinden omdat we vóór het beginjaar van de inschrijvingen (1627) zijn aangeland. Verdere gegevens zullen dus uit ander bronnen moeten worden gehaald. Wat een zekerheid is is dat twee van zijn zoons de achternaam Bakker hebben aangenomen.