joopfreie.nl
Home                   Fam. Freie                   Fam. Hallink                   Genealogie                   Duitse archief                  
De Freie Camper             Jaren 50-60                       Voetbalplaatjes/Luciferdoosjes          E-mail: joop@joopfreie.nl

Welkom op joopfreie.nl

QR joopfreie.nl
Deze site ook op je mobiel? Scan dan de QR-code.
Mooi dat je even komt kijken. Of zoals wij - wijzen uit het oosten - zeggen: "Mooi da'j der bint".
Dat dialect - sorry: de Nedersaksische taal - vind ik geweldig. Natuurlijk spreken mijn vrouw en ik ABN met onze kleinkinderen. Maar daarnaast leer ik ze ook ons dialect te verstaan. Het spreken is voor de jongsten nog wel wat lastig, maar verstaan doen ze het allemaal. Van 3 jaar tot 20 jaar (anno 2021). Een "tweetalige" opvoeding versterkt het taalgevoel. Ook voor het spreken en schrijven van het ABN.
Onze "middelste' 2 kleinkinderen - 9 en 11 jaar - maken geen fouten meer als ze in het ABN iets met een 'íj' of een 'ei' moeten schrijven. Het Nederlandse woord Vrijheid spreek je in ons dialect uit als: Vrieheit. De Nederlands 'ij' wordt uitgesproken als 'ie', terwijl de 'ei' ook in het dialect als 'ei' wordt uitgesproken. Aantal voorbeelden: boerderij - boerderie of boerderieje; wijn - wien; zijn trein - zien trein. Dit gaat voor 95% op. Meer over het Twents dialect.
Voor mij zijn er - naast onze lokale dichteres, die in heel Oost Nederland (en ook bij een grote groep mensen daarbuiten) grote bekendheid geniet: Johanna van Buren - 2 grote namen, die met de Twentse taal werkten: Herman Finkers (wie kent hem niet? - zelfs in de Randstad beroemd) en Willem Wilmink, één van Neerlands grootste tekstschrijvers (niet alleen dialect). Van deze laatste zijn (volgens mij) mooiste dialect-gedicht:
Heftan Hattat Nederlandse (vrije) vertaling
Zundag weer verjoarsviseet en iej weet wa hoo dat geet Zondag weer verjaardag gehad en je weet wel hoe gaat
Herman hef zo zeek ewes, Graads mut ok weer onder 't mes. Herman is zo ziek geweest. Graads moet ook weer geopereerd worden
Trui hebt z'alns al vot enomn, Kloas is oet de tied ekomn. Bij Trui hebben ze van alles verwijdert. Klaas is ook overleden
Leida hef zon pien in 't lief, oo, dat arme, arme wief. Leida heeft zo'n pijn, oo, die arme, arme vrouw.
En hoo is't dan noe met Bernhard? En hoe is het dan nu met Bernhard?
Heftan tattat, Heftan tattat. Hij heeft een hartaanval gehad
Hee had völs te völ petat had en doo hef ut dus an 't hart had Hij heeft teveel patat gegeten en nu heeft-ie het aan zijn hart
Dat genöal, oh man oh man, doodzeek goa'j op hoes op an. Dat ge-ouwehoer, oh man, oh man, doodziek ga je weer naar huis.
  • Eén van mijn hobbies is: websites bouwen. Zo heb ik natuurlijk ook mijn eigen site (deze dus) gebouwd. En dat doe ik dan niet met een compleet 'site-building'-programma, maar gewoon simpel in 'Kladblok'. Dat geeft veel gepuzzel en je moet je kop er goed bij houden. Maar dat is voor mij de uitdaging. En natuurlijk een goede training voor 'die grijze massa'.
    Maar mijn grootste hobbie is stamboomonderzoek.
    Zo heb ik onderzoek gedaan naar mijn eigen familie's Freie en Hallink.
    Maar ook voor andere familie's (enkele gelieerd aan mijn eigen familie's) heb ik een stamboom samengesteld:
    Aal, Beuze, Eikenaar, Flim, Van Heun, Krommendijk, Lagcher, Nijenhuis, Plomp, Poelakker, Ponsteen, Poorte, Preuter, Rutgers, Ter Avest, Veltman
    (kijk verder op deze pagina)

  • Niet gelieerd aan mijn familie, maar volgens mij interessant genoeg is de stamboom van de stichter van ons dorp Nijverdal: nieuw Thomas Ainsworth. nieuw
    Er was al veel over zijn werkzaamheden bekend. Ook was bekend dat hij uit de regio Lancashire in Engeland kwam, maar van zijn roots was niet veel bekend.
  • En mocht je zelf aan de gang willen gaan met stamboomonderzoek dan geef ik hier ook wat informatie en tips: kijk bij 'Genealogie'.

  • Verder kun je hier reisverslagen en foto's terugzien van onze camperreizen: 'De Freie Camper'.

  • Ook komen de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw voorbij met muziek en mijn verzamelwoede uit die tijd met een collectie voetbalplaatjes en luciferdoosjes. De postzegels, suikerzakjes en sinasappelwikkels heb ik maar achterwege gelaten.

Stamboom familie Freië

Ik doe stamboomonderzoek naar twee familie's (vader's en moeder's kant) waar ik bij tijd en wijle weken mee bezig ben om daarna voor een aantal maanden weer niets aan onderzoek te doen. kerk in Arenshorst - Duitsland, doop- en trouwplek van veel voorouders.
Een aardige bijkomstigheid als je je stamboom op internet plaatst is dat je reacties krijgt vanuit de hele wereld. Meestal van mensen, die voor hun eigen familie ook op onderzoek uit zijn en op die manier bij mijn site terecht komen. Met een aantal van hen uit Amerika heb ik nog contact. Afgezien van de afstand zijn dat echter wel heel verre familieleden. Maar dank zij mijn onderzoek heb ik wel kunnen aantonen dat we uiteindelijk van dezelfde voorouders afstammen.
Zoals gezegd vind je op deze site informatie over de familie Freië ...... ruim 300 jaar familiegeschiedenis.
De naam komen we in mijn stamboom in diverse schrijfwijzes tegen: Freie (zonder trema), Freije, Frye, Freye en Friar.
Meer over deze familie Freie en de stamboom is te vinden onder de menuknop 'Fam. Freie'.
Veel informatie heb ik gevonden in het kerkarchief in Arenshorst en Ostercappeln.
Ik heb links gemaakt naar DUIZENDEN AKTES en NAMENLIJSTEN uit het kerkarchief van Arenshorst.
Je kunt hier veel informatie vinden; niet alleen van de Freie familie, maar van alle families, die in de regio woonden.
Look for ancestors in the genealogy of the Freie family Searching for your European Freie-ancestors?
Suchen Sie hier in die Freie Familiengeschichte nach Vorfahren Sind wir Verwante?

Stamboom familie Hallink

Ook vind je hier de stamboom van de familie Hallink    ........... ca. 350 jaar familiegeschiedenis. De geschiedenis van de voorouders van mijn moeder.
De basis voor de Nederlandse tak van deze familie ligt in regio Holten met als familienaam Struik, Struijck, Strouck, Stroek.
Mijn grootouders Hallink-Eikenaar
De oorspronkelijke basis ligt echter waarschijnlijk in de deelstaat Sleeswijk-Holstein in het noorden van Duitsland.
Daar komt in de middeleeuwen al de naam Struck en Stryck voor.
Op een gegeven moment trekt een deel van die familie naar het zuiden, richting het Duitse Hamburg. Om van daar door te trekken naar de Nederlandse grens. Dat deden ze via de oude hessenwegen (= handelswegen tussen Noord-Duitsland en Oost-Nederland naar Utrecht). Eén zo'n weg liep ook van Hamburg via Bentheim naar Oldenzaal, en van daar via Holten, Deventer naar Utrecht.
Een paar broers van de Duitse familie blijft "hangen" in de regio Holten. Eén vestigt er zich in het dorp Holten, een ander in het gebied "de Langstraat" bij Holten en weer een andere broer vestigt zich in de buurschap Espelo bij Holten. We zijn dan beland tussen 1500 en 1600.
Meer info en een complete parenteel met namenindex is te vinden via menuknop Fam. Hallink

Diverse Stambomen

Voor een aantal familie's heb ik inmiddels ook een stamboom gemaakt. Een paar van deze familie's zijn gelieerd aan mijn eigen families: Freie en Hallink.
Deze stambomen zijn in te zien door een familienaam te selecteren:
hallink-eikenaar freie-ponsteen
Aal               Ainsworth               Beuze         Eikenaar         Flim         Van Heun         Krommendijk         Lagcher         Nijenhuis         Plomp         Poelakker         Ponsteen         Poorte         Preuter         Rutgers         Ter Avest         Veltman
freie-hallink De laatste toevoeging aan dit lijstje is een stamboom van de familie Ainsworth. Deze familie is niet aan mijn familie gelieerd, maar over de familiegeschiedenis van deze -voor ons dorp- belangrijke man is toch niet zoveel bekend.
Thomas Ainsworth (1795-1841) heeft een grote bijdrage geleverd aan het ontstaan van mijn dorp - Nijverdal - en heeft uiteindelijk ook voor de stichting van het dorp in 1836 gezorgd.

Genealogie

Als stamboomprogramma gebruik ik al vele jaren   Aldfaer
Voor mij het ideale stamboomprogramma. Ik heb diverse programma's geprobeerd, maar kwam uiteindelijk toch bij Aldfaer terecht.
Ik kan er alles mee wat ik van een stamboomprogramma verwacht.
Voor mijn onderzoek bezoek ik natuurlijk archieven in heel Nederland en in mijn geval ook in Duitsland.
En mocht je zelf aan de gang willen gaan met stamboomonderzoek dan geef ik ook wat informatie en tips: kies in menu 'Genealgie'.
Daar vind je ook de sites, die ik zelf vaak gebruik voor mijn zoektocht op internet:      klik hier voor een overzicht.

De Freie Camper

!!! Inmiddels zijn we gestopt met de camperreizen. Daarom wordt onze campersite verder niet meer geactualiseerd !!!
Toch hopen we camperaars met de site nog informatie en inspiratie te bieden. Iedereen een goede reis. Kasteel Chenonceau aan de Loire
Op onze campersite vind je onze reizen naar
Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Oostenrijk, Kroatië en Hongarije.
Verder worden er "links" gemeld naar andere campersites en pagina's met informatie over camperreizen, camperplaatsen, reistips en interessante reisverslagen.
Voor uitgebreide reisverslagen met foto's en campertips, campertrips bezoek onze site
visit 'De Freie camper'-site

Jaren 1950 - 1960

Secrets, later Outcast Met muziek maken ben ik redelijk vroeg begonnen. Als jochie van een jaar of 8-9 kreeg ik mijn eerste pianoles. Heb dat 3-4 jaar vol gehouden. En vond het toen niet meer leuk. Achteraf jammer natuurlijk.
Rond 1962 ben ik als drummer begonnen in de schoolband van de MULO-school. Dat groeide uit tot een - zoals dat destijds heette - Beatband. We begonnen met 4 schoolvrienden onder de naam 'The Secrets'. En speelden muziek van The Shadows, Elvis Presley, Roy Orbison, Dave Clark Five en Percy Sledge. Omdat na verloop van tijd de muziek veranderde: Beatles, Rolling Stones, The Kinks, The Who en Creedence Clearwater Revival veranderde ook de bandnaam in 'Outcast'.
Hoewel de muziekkeuze op een zeker moment vooral bepaald wordt door je stemming van dat moment kan af en toe moderne muziek of klassiek fijn zijn om naar te luisteren.
Voor klassiek kies ik: Verdi met bv.: het overbekende Slavenkoor uit Nabucco of La Dona e mobile uit Rigoletto.
en Mozart met o.a. Ave Verum Corpus of Heil sei euch geweihten uit 'Die Zauberflote'
of luister eens naar het Panis Angelicus van César Franck.
Voor wat "oudere" moderne muziek kies ik bigband, zoals de muziek van Glenn Miller met natuurlijk In the Mood of Moonlight Serenda.
en Tommy Dorsey met I'm getting sentimental over you of het swingende Opus One. Verder vind ik -wat oudere muziek betreft- de 'Crooners' heerlijk. Crooners als Dean Martin met Everybody loves somebody sometimes en Frank Sinatra met Strangers in the night. Perry Como zingt Love in a home. Ook de stem, die je uit duizenden kunt herkennen. De stem van Nat King Cole met Tenderly of Let there be Love. En van de nieuwe generatie Crooners is er natuurlijk Michael Bublé met Me and Mrs. Jones.
Maar ook country met o.a. Willie Nelson (voor mij de grootste country-artiest). De componist van heel veel county-nummers. Hij trad vaak op met gastzangers en -zangeressen. Eén van de mooiste duetten vind ik Blue eyes crying in the rain met Shania Twain. Of met Sheryl Crow: Crazy.
Als een band blazers in zijn midden had was ik al snel gelukkig. Denk aan de soulmuziek en de R&B uit de jaren 60 en 70: Arthur Conley met Sweet Soul Music uit 1968. Of The Temptations met My Girl.
Joop op piano Als er iets met een piano is, dan is dat ook altijd goed. B.v. Boogie-Woogie of Blues. Dat komt misschien omdat ik zelf een beetje piano probeer te spelen. Als ik ook ergens kom waar een piano staat dan kan ik er moeilijk vanaf blijven.
Zo ook bij het 'Huis van Katoen en Nu' in Almelo. Daar kroop ik ook maar even achter de piano en zag tot mijn 'schrik' dat iemand dat opnam. Dus hierbij die opname.
jukebox
Zoals gezegd je muziekeuze kan heel gevarieerd zijn, maar wordt meestal bepaald door je stemming van dat moment.
Maar vooral muziek uit de jaren 50 en 60 vind ik heerlijk. Voor een overzicht van "mijn" artiesten en om te luisteren en te kijken naar muziek en beelden uit die jaren KLIK HIER.

Voetbalplaatjes en Luciferdoosjes uit de jaren 1950 - 1960

Coen Moulijn Je kon in de jaren 50-60 van de vorige eeuw voetbalplaatjes sparen bij aankoop van kauwgum. Het waren plaatjes van de toen-bekende voetballers uit de Nederlandse competitie.
Legendarische voetbalnamen als: Coen Moulijn, keeper Frans de Munck, Hans Kraay, Tonny van der Linden, Cor van der Gijp, Kees Rijvers, Bram Appel, Cor van der Hart, en de eerste donkere voetballer in de Nederlandse competitie Mokone, voetballer bij het Almelose Heracles. Verder Tinus Bosselaar, Tonny van Ede, Eddie Pietsers Graafland, Faas Wilkes en de boomlange keeper Jan van de Wint. En al die andere bekende en minder bekende namen zie je hier terug op voetbalplaatjes.
De plaatjes waren getekend door de bekende tekenaar Dik Bruynesteyn. Op deze voetbalplaatjes werden de spelers in karikatuur weergegeven. Van alle elftallen kon je 4 spelers sparen en zodoende kon je een kwartetspel samen stellen.
Een groot aantal van die voetbalkaartjes kun je HIER zien.
Pontiac In diezelfde periode kon je ook sparen voor automerkplaatjes. Deze werden afgebeeld op de bovenkant van een luciferdoosje. De lucifer was te koop bij de 'Centra', een in die tijd bekende kruidenierswinkelketen. Eén van die merken zie je hiernaast al afgebeeld: Pontiac.
Maar zo waren er ook andere -voor die tijd- beroemde merken, zoals: Dodge, Studebaker, Hudson, Oldsmobile, Packard en Plymouth.
Een aantal van die auto-luciferplaatjes kun je HIER zien.
Aan de inhoud van de pagina's op deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Ik ben niet aansprakelijk voor de gevolgen van activiteiten die worden ondernomen op basis van deze website.
| © 2021
JoopFreie.nl |